browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Visby 2012-06-24 – 2012-06-28

Posted by on 28 juni, 2012

Tyvärr var det ju så illa i år att vår planerade rundresa i Italien med Tema-resor blev inställd på grund av för få deltagare (det är nu andra gången detta händer oss) och det känns ganska surt när semestern på sätt och vis tas ifrån en. Speciellt som de uppmanar en att boka tidigt och man sedan går och drömmer om resan i ett halvår, för att en och en halv månad innan man ska åka helt plötsligt står utan planer. Frågan är om man vågar boka fler resor med dem nu…

I alla fall, det blev ju lite hastigt som vi var tvungna att tänka om och försöka boka något annat innan allt var fullt. Och det blev Gotland. Christian hade aldrig varit där, medan jag besökt ön tre gånger innan, senaste gången var 1991 så det var ett tag sedan…

Vi hittade ett hotell mitt i Visby, Hotell 1, som vi bokade och så bestämde vi oss för att flyga dit från Ängelholm.

Söndagen den 24 juni var det så dags att åka iväg och färden gick alltså först till Ängelholm och flygplatsen där. Det tog bara ungefär en timme att köra dit och när vi parkerat bilen så gick vi till den lilla terminalen. Det var verkligen en otroligt liten flygplats, men de lyckades ändå röra ihop det med fel avgångstid på skärmarna och en fantastiskt långsam incheckning. Det skulle tydligen finnas ett café där också, men det verkade inte vara öppet. Kanske håller de söndagsstängt. På andra sidan säkerhetskontrollen fanns det ett litet fik, där priserna var hutlösa.

Till slut fick vi gå ombord och så klart var det ju ett ganska så litet plan, men inte så litet att jag blev rädd i alla fall. Flygresan tog ungefär 50 minuter och sedan var vi på Gotland (det är skillnad det mot att först åka bil fyra timmar till Oskarshamn och sedan en båtresa på ytterligare tre timmar). När vi fått vår väska och klev ut så visade det sig att det gick Flygbuss in till Visby och att den snart skulle dyka upp. Den resan kostade 50 kronor per person.

Vi klev av bussen vid Österport och gick till hotellet som ligger granne med Almedalen. (bild 851) Det tog en stund och det var lite jobbigt att dra väskan över kullerstenarna, men till slut var vi framme. Hotellet visade sig vara ett riktigt mysigt ett och med den mest fantastiska personal man kan tänka sig. De var väldigt måna om att man skulle trivas, inte bara på hotellet, utan på Gotland.

Vi hade bokat rum 24, ett litet mysigt ett mot Strandgatan. Bilden är lånad från hotellets hemsida.

rum 24

Efter att vi gjort oss lite hemmastadda så gick vi ut för att leta upp någonstans att äta och hamnade på ett ställe som heter Köpmannen II. De hade ett erbjudande med flera rätter att välja på för bara 99 kronor. Christian tog kyckling med tzatziki och jag tog lax med citronsås. Portionerna var försvinnande små och maten var nog mer snygg än god. Det var i stort sett smaklöst. Vi blev väl i stort sett mätta i alla fall, till en kostnad av 266 kronor.

Vi vandrade runt lite i Visby och hittade livsmedelsaffären på Stora torget, där vi köpte en del förnödenheter. Som dricka och godis.

Stora Torget, Visby

På kvällen gick vi till O’Learys, som ligger granne med hotellet. Sportbarer brukar ha bra och rejäl mat, inte två ärter i kors. Där åt vi varsin hamburgare och drack coca-cola till. Hamburgarna var riktigt goda och vi blev rejält mätta. Middagen gick på 362 kronor för oss båda.

Kvällen ägnades åt fotbollsmatchen mellan England och Italien och tack vare att hotellet ligger granne med O’Learys så behövde vi inte ha på ljudet på vår egen TV utan lyssnade på sportbarens.

Dagen efter, på måndagen, öste regnet ner nästan hela dagen, men vi tog oss ändå ett par promenader. Bland annat upp till Österport där det fanns ett slags affärscentrum. Där hittade vi ett Wayne’s Coffee som vi tog skydd i medan det kom en rejäl skur. Varsin caffe latte (en liten, en mellan) och en bit kladdkaka gick på 101 kronor.

Vi vandrade vidare och hittade Adelsgatan, som verkade vara affärsgatan, med massor av trevliga affärer, bland annat Munkvalvet där de hade gott om fint hantverk och souvenirer.

På tisdagen sken solen igen och då hittade vi det lilla minitåget, som vi självklart tog en tur med.

Minitåg Inre Hamnen, Visby

Turen gick längs hela muren och det var riktigt kul att få en ordentlig överblick.

Ringmuren Visby

Efter tågturen gick vi runt hela Visby. Kändes det som. Jag hittade äntligen mitt fina Fiskargränd, som jag hade tydliga minnesbilder av sedan mitt första besök.

Fiskargränd Visby

Vi vandrade längs hela västra och norra delen av muren och hittade bland annat Jungfrutornet, där senaste boken jag läste ut fick sin upplösning.

Jungfrutornet Visby

Självklart besöktes även biblioteket i Almedalen, ett nytt och modernt bibliotek, med tillhörande café. Där tog vi varsin caffe latte och kaka (113 kronor). Billigt var det inte, tyvärr, utan som vilket fik som helst.

Vi klättrade upp i en del torn och njöt av den fina utsikten.

Utsikt från torn, Visby

Ett litet besök i Visby domkyrka, som byggdes under medeltiden, blev det också. Otroligt vacker kyrka, som tyvärr var alldeles för stor för att få plats på en bild.

Domkyrkan Visby

Efter den här rundvandringen var vi ordentligt trötta och gick tillbaka till hotellet för att vila oss och planera morgondagen. Efter mycket dividerande kom vi fram till att det vore kanske bra att hyra en bil så vi kunde se något annat än Visby. Jag lyckades hitta en firma som heter Mickes biluthyrning där de har en oslagbar affärsidé. De hyr ut gamla, begagnade bilar för en spottstyver. När vi hade vilat oss en stund gick vi iväg för att kolla om de möjligtvis hade någon bil till oss i morgon. Vi gick och vi gick, det var en bit till hamnen där deras lilla stuga ligger. Tack och lov hade de en bil till oss, så vi inte hade gått hela vägen i onödan. För 350 kronor hyrde vi oss en bil ett dygn, med självriskeliminering.

Då återstod bara den långa promenaden tillbaka igen, men vägen lättades upp med lite glass på Visby glassfabrik. De hade nästan oändliga mängder sorter och glassen var god.

Middagen intog vi på O’Learys igen, men i dag tog jag ingen hamburgare utan valde pasta med lax och räkor. Även i dag var maten god och den gick på 372 kronor för oss båda.

Onsdag morgon gick vi den långa vägen bort till hamnen igen, för att hämta vår hyrbil. Det blev en VW Passat, från 1989.

Hyrbil

Bilkartan vi använde passade bilen väldigt bra, en vanlig turistkarta.
Gotlandkarta

Turen gick först till Lummelundagrottan, där vi fick vänta ett bra tag. De öppnade inte förrän 10 och eftersom det inte fanns något kösystem för oss som var där tidigare, så var första guidningen full när vi väl kom fram och skulle köpa biljetter. Nåväl, det här var en något traumatisk upplevelse för mig, mina minnen härifrån var inte direkt behagliga. Förra gången jag var här så slocknade ljuset när vi hade kommit ner i grottan. Inte så trevligt. Det gjorde det i alla fall inte nu, så minnena är härmed reviderade.

Stalaktiter Lummelunda

Efter besöket i grottan fortsatte vi norrut. Dum som jag var så trodde jag att vi skulle åka över till Fårö, så jag äntligen kunde få se lite raukar, men så blev det inte. I stället stannade vi i Fårösund och där åt vi en väldigt sen lunch, på en lunchrestaurang på det gamla garnisonsområdet. Där åt vi dagens för 75 kronor. Maten (korv stroganoff respektive kroppkakor) var riktigt bra.

Sedan gick färden söderut igen, men längs kusten. Vi kom till ett ställe som heter Ar, där det plötsligt dök upp en helt vit strand.

Ar, Gotland

Och så kom till slut det som jag minns från mina tidigare besök på ön och för alltid kommer att förknippa med Gotland, det är så vackert så det nästan gör ont.

Vallmofält, Gotland

Vi fortsatte en bit söder om Visby och åkte förbi Kneippbyn, där jag campat tidigare, två gånger och det är verkligen helt annorlunda nu. Det är klart att det händer grejer på 25-30 år. Konstigt vore det ju annars. Ett ställe som jag missat helt när jag varit här förut är Högklint. Jag kommer i alla fall inte ihåg att jag varit där och jag tycker jag borde minnas den utsikten.

Först tänkte vi fortsätta ner till Tofta, men huvudvärken jag haft hela dagen blev bara värre, så vi åkte och köpte lite lätt middagsmat på ICA, lämnade bilen och gick tillbaka till hotellet. Där jag försökte kurera mig med den ena tabletten efter den andra och till slut somnade jag. När jag vaknade någon timme senare mådde jag tack och lov bättre och klarade till och med av att äta min lax med potatissallad.

Det här var ungefär vår färdväg denna utflyktsdag.

Sedan var det återigen dags för fotbollsmatch och även den här gången använde vi ljudet från O’Learys.

På torsdagen var det dags att åka hem. Vi släpade upp våra grejer till flygbussen och när vi kommit fram till flygplatsen åt vi lite lunch där (fisk respektive raggmunk). Det smakade riktigt bra. Sedan satt vi ute i solen och slappade/väntade tills det var dags att checka in. Flygturen hem tog ungefär en timme och sedan var det ca en timmes färd med bil tills vi kom hem igen.

Våra irrfärder i Visby, söndag, måndag och tisdag.

 

Kommentera