browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Onsdag 13 juli 2011

Posted by on 13 juli, 2011

Eftersom det var tåg inblandat så tog vi ett väldigt tidigt. Allt gick bra, hör och häpna, så klockan 12 var vi på Kastrup och hade drygt tre timmar på oss innan planet skulle lyfta.

Sedan började det dock strula lite. När vi skulle checka in och var klara, bara bagageremsorna saknades, så slutade apparaten att fungera. Incheckade, men inga bagaremsor? Vad gör man då? Vi bytte apparat och gjorde om hela proceduren och fick till slut våta klisterremsor. Med påföljd att de trodde att vi hade tre väskor när vi lämnade in dem. Vilket ju i sig är lite konstigt. Jag skrev ju in två båda gångerna, så det borde ju ha varit två eller fyra. Men tre?

Hade lite tid att ta död på så innan vi gick igenom säkerhetskontrollen, satte vi oss och åt vår medhavda lunch, som vi egentligen tänkt äta på tåget, men eftersom vi åkte så tidigt blev det inte så.

Säkerhetskontrollen gick bra, men det är lite jobbigt att plocka ut netbook, ta av bälten, ta av jacka, lägga allt i små lådor… För att inte tala om när man gått igenom och alla de små lådorna kommer. I fel ordning. Det blir lite stressigt.

Fördrev tid i affärerna, men det blev mest en sittande väntan. Till slut fick vi i alla fall gå ombord. Förvånande nog ville flygvärdinnorna titta på boardingkortet igen, det som vi visade 20 meter bort och som de flesta redan stoppat undan. Då förstod jag varför det tagit så lång tid.

Till min stora fasa och förvåning upptäckte jag att det, i detta fall, inte spelade någon roll att det var ett reguljärflyg. Det var precis lika trångt som i ett charteplan. Där blev vi sittandes och sittandes… Först sådär 20 minuter efter att vi skulle ha startat, fick vi veta att planet hade fått ett tekniskt problem och att en mekaniker skulle komma. Efter ytterligare 20 minuter fick vi veta att problemet var löst och att vi bara väntade på ”putt-bilen” som skulle putta oss så vi kunde köra iväg. Det blev en lång väntan, men till slut kunde vi i alla fall åka vidare till startbanan och flyga iväg. Ungefär en timme försenade.

Vi landade på Keflavik med en 50 minuters försening, 17:20. Första mötet med isländskan blev som taget ur en Harry Potter-bok. Vi behövde ju gå på toaletten…

Toaletter på isländska

Bagagefolket var inte så effektivt, först efter trekvart började bandet rulla och våra väskor kom. Eftersom väntan blev så lång här, hann vi ta ut lite isländska kronor i uttagsautomaten. 20 000 ISK kostade 1134,38 SEK. För att göra det enkelt under veckan så kommer jag att räkna med 100 ISK = 5 SEK.

När vi fått vårt bagage, gått igenom tullen och hittat vår grupp, åkte vi iväg till Blå Lagunen.

Blå Lagunen

Det var en upplevelse som hette duga. Att gå ut i 10° för att krypa ner i en 40° knallblå damm, var helt enkelt obeskrivligt. Där simmade vi runt i 1,5 timme och bara slappade. Trots att det ju är en turistanläggning, om något, så var det inte speciellt dyrt där. Vi hyrde handdukar, för att slippa ha något så stort i handbagaget, och de kostade € 5 per styck. En öl kostade 900 ISK och en Coca-Cola 350 ISK (ca 30 respektive 20 SEK).

Efter detta avkopplande stopp, begav vi oss iväg mot Reykjavik och hotellet Klettur.

Hotell Klettur

Där var vi framme strax efter 21. Det första man möttes av var fem klockor som visade tiden på olika platser på Island. KlockorKul! Vi fick vårt rum och det var riktigt fint, men oj så varmt det var där och tjocka täcken var det också.

Vi packade upp lite och gav oss ut för att se om vi kunde hitta något lätt snabbt och lätt att äta. Det gick inte så bra, men vi hittade en affär, 11-11, där vi provianterade lite, två halvliters Pepsi Max och en drickyoghurt. Det gick på 545 ISK (ca 30 SEK). När vi kom tillbaka till hotellet var klockan över 22, vilket betyder efter midnatt, svensk tid. Så efter en lång och jobbig dag var det äntligen dags att sova. Något som visade sig inte vara så lätt, i värmen med ett tjockt täcke.

Dagens etapp

Kommentera