browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lördag 16 juli 2011

Posted by on 16 juli, 2011

Frukosten på skolan/hotellet var den klart fattigaste hittills. Det fanns inte ens något riktigt bröd.

Även i dag började bussfärden halv nio. Första stoppet var på Petras stensamling. En vanlig privatperson som samlat sten (och även annat visade det sig) sedan hon var runt fem. Nu är hon mellan åttio och nittio. Ingen verkar veta. Det var i alla fall en helt otrolig samling. Jag saknade kanske lite organisation och förklaringar om vad, hur, när, men det är ju som sagt en privat samling. Det var inte heller bara stenar, där fanns tändsticksaskar, pennor, näsdukar, uppstoppade fåglar… Jag sa till Christian att det där är en samlare, jag är ingenting mot detta.

Sedan gick turen vidare mot höglandet, Mórudalur, ett riktigt månlandskap. Tydligen var de amerikanska astronauterna här och övade innan månlandningen 1969. Det förstår man.

Här var det också lunchdags, på ett ställe som verkligen låg mitt ute i ingenting. Där blev vi serverade en köttsoppa utan kött och för det tog de 1490 ISK (ca 82 SEK). Skulle inte rekommendera någon att äta där. Men ta gärna en titt på det som måste vara världens charmigaste bensinstation.

Bensinstaion

Därefter var det dags för vattenfallet Dettifoss, Europas mäktigaste vattenfall.

Sedan åkte vi vidare till Ásbyrgi, en hästskoformad ravin, som sägs vara ett hovavtryck från Sleipner.

Sleipners hovavtryck

Längst inne i ravinen fanns en liten sjö, som hade ett rikt fågelliv. Egentligen är det inte klokt vad vackert det är här.

Grön och skön sjö

När vi var klara där körde vi vidare mot norra Island, där havet är Norra Ishavet och närmaste granne är Nordpolen.

Norra Ishavet

I dag var vi så sena till Akureyri att vi åkte direkt till restaurangen, Greiffin, för att äta en trerätters middag, klockan halv nio på kvällen. Den var visserligen väldigt god, men så mycket mat och sedan gå och lägga sig är inte så lyckat.

Till hotellet kom vi inte förrän klockan var nästan halv elva.

Hotel Akureyri

Det värsta var nog ändå att vi inte hade ett ända stopp sedan klockan tio på förmiddagen där vi kunde köpa dricka. Hade sådan vätskebrist att jag hade riktiga skakningar och var helt mosig i huvudet efter att ha varit igång från sju på morgonen till halv elva på kvällen. Det hade också varit kul om man hunnit duscha någongång.

Dagens etapp

Kommentera